در بازاریابی شبکه اي دو عنصر اساسی وجود دارد:
- Plan پلن یا برنامه
- Product محصول یا کالا
به استناد یکی از مقالات معتبر و تحقیق یکی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف Compensation Planهای بازاریابی شبکه ای بر اساس ساختار پاداشدهی به 4 دسته تقسیم میشوند:
- Breakaway – بریک اوي
- Matrix -ماتریکس
- Unilevel -یونی لول
- Binary – باینري
تقسیم می شوند. معمولا برنامه یا پلن کار شرکت ها بر مبناي یکی از این روشها و یا ترکیبی از آنها است. در ادامه
توضیحات مختصري راجع به این 4 گروه اصلی آورده شده است:
پلن بریک اوی
.:: Breakaway
در این روش، هر فرد در صورت اتفاق افتادن قوانین خاص تعریف شده، از فرد بالاسري خود جدا می شود. در این صورت فرد جدا شده و گروه پایین دستی او دیگر به عنوان افراد مجموعه فرد بالا دستی محسوب نمی گردند. رسیدن هر فرد به مرحله اي که از فرد بالادستی خود جدا شود مشمول قوانین خاصی مثلا تعداد افراد زیرمجموعه اوست و براي فرد جداشده مزایاي مختلفی از جمله دریافت پورسانت هاي خاص یا تخفیفات ویژه را در بر دارد، بنابراین هر فرد در این مجموعه تلاش می کند به موقعیت بریک اوی ، یعنی جدا شدن از فرد بالادستی برسد.
در عین حال در هنگام جدا شدن فرد و گروه او از بالادستی به ازاي فردي که درست در level
بعد از او قرار دارد درصدي (مثلا 7 %)، به ازاي افراد مرحله بعد بالادستی، فرد
از او درصد دیگري مثلا 5 %و به همین ترتیب به ازاي سایر افراد نیز پورسانت دریافت می کند. مقدار این پورسانت ها و تعداد هایی که فرد بالادستی به ازاي آنها پورسانت دریافت می کند بسته به شرکت هاي مختلف، متفاوت است.
در این روش Level هایی که فرد بالادستی به ازاي آنها پورسانت دریافت می کند بسته به شرکت هاي مختلف، متفاوت است. در این روش فرد، قبل از رسیدن به مرحله Breakaway نیز بسته به نوع پلن با قرار گرفتن در مراحل بالاتر می تواند شامل تخفیف ها یا پورسانت هاي ویژه شود
این روش قبل ، ولی سود زیاد با رسیدن به مرحله Breakaway و از آنجا به بعد حاصل می گردد.
این روش قبل از بوجود آمدن کامپیوتر نیز کاربرد داشت به این ترتیب که شرکت مادر به جاي ارتباط با هزاران نماینده فروش، با تعداد محدودي از افراد که در مرحله Breakaway قرار داشتند، ارتباط برقرار می کرد و آنها نیز به نوبه خود مسوول مجموعه خود بودند .
پلن ماتریسی
.:: Matrix
ساختار ماتریسی با رشد کامپیوتر امکان پذیر شد. در این روش تعداد افرادي که هر فرد می تواند در مرحله بلافاصله بعد از خود جذب کند، محدود است و همچنین تعداد مراحلی که فرد به ازاي افراد پایین دستی خود پورسانت می گیرد نیز محدود است.
به طور مثال، در یک ماتریس « 5 در 7 » هر فرد حداکثر می تواند 5 نفر را در مرحله بلافاصله بعد از خود عضو کند و درصورت معرفی افراد بیشتر باید آنها را در مرحله بعدي افراد مرحله اول عضو نماید. از طرف دیگر مجموعه فرد حداکثر امکان رشدي برابر با 7 مرحله دارد و به ازاي افراد از مرحله 8 به بعد پورسانتی دریافت نمی کند. در واقع در مثال یاد شده، فرد مورد
نظر، پتانسیل درآمدي برابر با حاصل ضرب تعداد اعضا 7 مرحله در مقدار پورسانت دارد یعنی :
(5^7+…+5^5+3^5+2) * پتانسیل درآمدي = مقدار پورسانت
البته در واقعیت، مقدار فوق اتفاق نمی افتد و معمولا حتی در موارد موفق، تعداد افراد زیر مجموعه از 3-2 درصد پتانسیل رشد، تجاوز نمی کند.
در حال حاضر ماتریسهاي مختلفی از قبیل 3*3 ،2*12 ،3*9 ،5*7 و ماتریسهاي دیگر در compensation Plan شرکت هاي مختلف به چشم می خورد که نحوه و مقدار محاسبه و پرداخت پورسانت نیز در مورد آنها متفاوت است .
آشنایی با انواع پلن ها در بازاریابی شبکه ای
پلن یونی لول
.:: Unilevel
این ساختار، مشابه ساختار ماتریسی است با این تفاوت که فرد در مرحله اول خود می تواند هر تعداد افراد را عضو نماید، ولی همانند ساختار ماتریسی تعداد مراحلی که فرد به ازاي آنها پورسانت دریافت می کند، محدود است. در تئوري، فرد می تواند تعداد نامحدودي از افراد را در زیر مجموعه خود عضو کند. در عین حال تعدادي از شرکت ها، پورسانت اضافه اي تحت عنوان جایزه نامحدود (Infinity Bonus) در نظر می گیرند که به شکل تئوري فرد می تواند تا مرحله بینهایت پورسانت بگیرد،منتهی شرکت با قوانین دیگري از جمله تعداد افراد فعال زیر مجموعه فرد، مجددا گرفتن پورسانت را محدود می کند.
پلن باینری
.:: Binary
طرح باینری جوان ترین طرح بازپرداخت است که در سال ۱۹۸۹ توسط چند شرکت بازاریابی شبکه ای وارد عرصه این صنعت شد، اما به دلیل برخی ویژگی های خاص آن، جو سوءظن آمیزی را در میان مسئولان دولتی ناظر به طرح های بازپرداخت در سرتا سر دنیا ایجاد کرد که همین موضوع منجر به عدم استفاده از طرح توسط بسیاری از شرکت ها شده است. جفری بابنر، وکیل حقوقی و نویسنده کتاب آنچه باید بدانید، در توضیح این طرح می گوید: طرح باینری از همان اوایل دهه ۱۹۹۰ شروع بدی داشته است و بعد از گیر و دارهای حقوقی مربوط به آن دیگر رواج چندانی نداشته است. در کشور ما نیز به دلیل استفاده شرکت هرمی کوئست از آن و ویژگی های خاص این طرح که مشوق عضو گیری است، محدودیت در استفاده از آن وجود دارد. در این مقاله در ابتدا به معرفی ویژگی های طرح می پردازیم و در انتها معایب این طرح را که منجر به عدم اقبال آن شده است ذکر می نمائیم.
در این طرح هر بازاریاب دو نفر را مورد حمایت مستقیم خود قرار می دهد و آن دو نفر هم هر کدام دو نفر دیگر را وارد کرده و سازمان همینطور ادامه پیدا می کند. دو نفر مورد حمایت بازاریاب در دو بازوی او یعنی نزدیکترین سطح به او قرار می گیرند. هر بازاریابی که بیشتر از دو نفر را وارد مجموعه کند؛ باید آن ها را در زیر مجموعه دوبازوی خود، یعنی در سطحی غیر از سطح اول قرار دهد. در این طرح تمرکز بر روی تعداد سطوح قرار ندارد زیرا که پرداخت پورسانت بر مبنای ایجاد تعادل در بازوها صورت می گیرد؛ یعنی باید حجم فروش دو بازو در یک سطح متعادل قرار داشته باشد تا به بازاریابان پورسانت پرداخت شود، برای مثال اگر شما در یک بازوی خود ۱۰۰۰ دلار فروش داشته باشید و در بازوی دیگر نیز ۱۰۰۰ دلار، واجد صلاحیت دریافت پورسانت خواهید شد ولی اگر در یک بازو ۱۰۰۰ دلار فروش داشته باشید و در بازوی دیگر۳۰۰۰ دلار، برای ۱۰۰۰ دلار تعادل پورسانت دریافت خواهید کرد و ۲۰۰۰ دلار حجم مازاد شما خواهد بود. در یک طرح باینری منصفانه، این مازاد در حساب شما تا دوره پرداخت بعدی باقی خواهد ماند. در برخی از انواع طرح باینری بازاریابان به داشتن چند جایگاه تجاری تشویق می شوند تا در اصطلاح سرمایه گذاری بیشتری داشته باشند، این مدل به ظاهر فعالیتی مشابه با یک طرح هرمی را داراست به طوری که چندین شرکت استفاده کننده از آن توسط قانون گذاران لغو مجوز شده اند. در این طرح شرکت و توزیع کنندگان به جای فروش محصول بیشتر به تبلیغ و توسعه طرح تجاری شرکت (Plan) می پردازند. اغلب طرح هایی که در آن ها هر نفر فقط یکبار فروش انجام می دهد،ظاهر سازی و جوسازی بسیاری در جهت پوشاندن هرمی بودن طرح انجام می دهند.
نقاط ضعف طرح
برخی از کارشناسان یکی از ویژگی های این طرح را همکاری گروهی شکل گرفته در آن معرفی کرده اند که براساس آن افراد برای گسترش لایه های زیرینشان به سطوح زیر مجموعه خود در عضوگیری کمک می نمایند و ویژگی دیگر را رشد سریع طرح و درآمدزایی بالای آن معرفی کرده اند اما این ویژگی های مطرح شده در واقع نقطه ضعف طرح نیز محسوب می گردد؛ زیرا تلاش برای توسعه سریع طرح و دست یابی به درآمد بالا، بازاریابان را از رسالت اصلی حرفه که خرده فروشی محصولات است دور می نماید، مهمترین رکن درآمد زایی یک شرکت عضوگیری نیست بلکه فروش محصول است. حتی در برخی موارد دیده شده است که بابت معرفی افراد به طرح، پورسانت پرداخت می شود. همین امر فعالیت طرح را مشابه طرح های هرمی جلوه داده است.
مهمترین نقطه ضعف طرح باینری، اصل تعادل است. همان طور که اشاره کردیم در طرح باینری دریافت کمیسیون منوط به ایجاد تعادل در حجم فروش های انجام شده در دو بازوی فرد است. اگر یکی از بازوها کند حرکت کند یا اصلاً حرکت نکند ولی آن بازوی دیگر رشد سریعی داشته باشد و در اصطلاح به بازوی فراری تبدیل شود، کمیسیون پرداخت نخواهد شد. جف یکی از کارشناسان نتورک مارکتینگ می گوید:«اصل تعادل، چه بخواهیم قبول کنیم و چه نه، نتیجه اش این می شود که در برخی جاها در ازای کار سخت مزدی دریافت نمی کنید».
در اینجا ما فایل پی دی افی از طرح ها برای شما آماده دانلود قرار دادیم
آشنایی با انواع پلن ها در بازاریابی شبکه ای
.
دوره های مرتبط
جزوه سه نکته مهم پرزنتوری
پرزنت پر از ریزهای درشته که اگر این ریزه هارو بهشون رسیدگی نکنید کارهای بزرگ بی فایده میشه مثل چرخ…
آموزش حرفه ای فالو و فالوئر شدن | محبوب ترین آموزش بازاریابی شبکه ای
اصلی ترین حرفه در بازاریابی شبکه ای، ساختن یک شبکه مستحکم و با اطلاعات است، افرادی که بتوانند هر مسئله…
صد ایده متفاوت ؛ ارزشمند و بی نظیر برای شروع یک کسب و کار میلیونی با کمترین سرمایه اولیه
آیا شما نیز آرزوی کارآفرینی و ارائه شغل و خدماتی متفاوت و ثروت زا و با درآمدی بی نظیر را…
آبجکشن های پر تکرار به همراه جواب آنها
توضیحات جزوه : طبیعتا یک سری سولات ممکنه برای هر فرد تازه وارد داخل نتورک پیش بیاد که ازتون بپرسه،…
Mohamadali Noori
بد نبود ولی کامل با شکل توضیح نداده که آدم خوب بفهمه
abbas mahdavi
مقدماتی؛ تعریف اجمالی